JB the Funk Machine

Eén van de nummers op ons repertoir die het altijd goed doet bij ons publiek is het befaamde funknummer ‘sex machine’ van James Brown. De 8 hits van de horn sectie zijn karakteristiek voor dit nummer en zorgen direkt voor een volle dansvloer.

De eerste single die James met nieuwe band de JB’s (met onder andere Bootsy & Catfish Collins en Jabo Starks) opneemt. Op het album is een maar liefst 11 minuten lange versie te beluisteren. De single-edit van het funky ‘Sex Machine’ is in 1970 in Nederland goed voor een 7e plaats in de hitlijst.

The Godfather Of Soul. Geboren in Barnwell, Georgia op 3 mei 1933. Brown raakt bekend met soulhits in de jaren ´60 en begin jaren ´70. ´Papas Got A Brand New Bag´ betekent zijn doorbraak in Amerika. Daarna stoomt hij door met zijn opzwepende funk en soul. ´It´s A Man’s World´, ‘I Feel Good’ en `Sexmachine´ zijn maar een aantal voorbeelden van de vele hits.

James Brown wordt geboren als enig kind in een arm gezin. Op zijn vijfde jaar gaat hij in Augusta, Georgia in een bordeel wonen bij zijn tante. In het nabijgelegen legerkamp vermaakt hij de soldaten door voor ze te dansen en zingen. Hij verdient zijn geld met katoen plukken en het poetsen van schoenen. Voor het bordeel weet hij regelmatig soldaten te ronselen.

Op zijn negentiende gaat hij de gevangenis in na een mislukte overval. Met behulp van Bobby Byrd komt hij voorwaardelijk vrij en hij sluit zich aan bij Byrds gospel groep Starlighters. De groep legt zich na zijn komst meer toe op R&B en James wordt de frontman van de groep. De naam verandert ook in James Brown & The Famous Flames. In 1955 nemen ze hun eerste single op ´Please, Please, Please´.

Brown wil zijn eigen stijl verder ontwikkelen, maar daar lijkt niet veel ruimte voor in de platenindustrie. Zijn vastberadenheid om het te maken in de muziek helpt hem uiteindelijk verder. Door veel te spelen en te schaven aan zijn karakteristieke geluid, slaagt hij er in 1958 uiteindelijk in een hit te scoren met ´Try Me´. En net op tijd, want zijn platenmaatschappij had het vertrouwen in hem inmiddels verloren.

Er volgen nog meer singles en James wordt een frequente bezoeker van de top tien in de hitlijsten met nummers als ´Think´en ´Nighttrain´. Zijn optredens zijn berucht door zijn energieke dans en opzwepende kreten. Met Out Of Sight breekt hij definitief door. Het enige nadeel aan deze plaat is dat hij niet is opgenomen en uitgegeven door zijn vaste platenmaatschappij, maar door een concurrent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *